Westerkaap

Leidingen verwarmingssysteem

16 juni 2016MarianneM

Lekkage problemen bij leidingen van het verwarmingssysteem
Lekkage kan op verschillende plaatsen en door verschillende oorzaken ontstaan, zoals bij de watertoevoerleiding naar het appartement, door verstopping van de waterafvoerleiding, door veroudering van de koppelingen bij de Stiebel Eltron ketel, maar ook bij de leidingen van het verwarmingssysteem voor het warmwater naar de radiatoren.
Wat kunt u doen om lekkage bij de leidingen van het verwarmingssysteem te voorkomen?
1. Regelmatig controleren of de leidingen daar waar ze het appartement binnenkomen in orde zijn. Zien de leidingen er niet goed uit, d.w.z. zijn er tekenen van lekkage, dan de Feenstra Storingdienst bellen op 0900-8455 ter vervanging van de leiding.
2. Is de leiding gesprongen met als gevolg lekkage, dan eveneens Feenstra bellen. Ze kunnen in principe met een kwartier bij Westerkaap zijn, wel kan dit ’s nacht langer duren.  Feenstra stopt dan in het ketelhuis de watertoevoer, dit betekent dat het hele systeem uit gaat. Na het verhelpen van het lek gaat het systeem aan en stroomt weer water van het ketelhuis naar de appartementen.   Zelf provisorisch het lek dichten acht Feenstra technisch niet uitvoerbaar.  Als het systeem weer aan gaat kan in principe bij zwakke punten in de leidingen door de opbouw van waterdruk lekkage optreden. De kans dat dit bij Westerkaap I gebeurt is echter gering vanwege het relatief nieuwe leidingsysteem.
3. Wat Feenstra mogelijk ook doet is de toevoer van warmwater naar een enkele toren of tussen woning afsluiten. In de garage lopen de warmwater leidingen (omwikkeld met zilverkleurig isolatie materiaal) langs het plafond. Bij een toren of tussenwoning zitten kranen op de leidingen waarmee de toevoer naar die toren of woning uit gezet kan worden zitten. Die kranen kunt u eventueel zelf ook dichtdraaien als u op een trapje gaat staan. Door het dichtdraaien van de leiding naar een enkele toren of tussenwoning wordt de lekkage beperkt. Bij de andere torens blijft de warmwatervoorziening dan gewoon door lopen.