Westerkaap

Verwarming in ons complex

6 december 2016MarianneM

Informatie over het verwarmingssysteem en de kosten van de verwarming.

Begin juli hebben de circulatiepompen voor het verwarmingssysteem het begeven en in augustus zijn ze vervangen. Daar heeft u waarschijnlijk weinig van gemerkt, omdat het in juli, augustus en september warm weer was en het daarom niet nodig was de verwarming aan te zetten.

In augustus is ook nieuwe software voor de regeling van de temperatuur van het water uit de ketels geïnstalleerd. Het doel van die software is om in de zomermaanden bij een buitentemperatuur hoger dan 20 °C de ketels uit te zetten. Normaliter werken de ketels in de zomer stationair met verbruik van een beetje gas en electra (voor de pompen), maar als ze uitstaan bespaar je uiteraard op gas en electra. Kijkend naar afgelopen zomer is de besparing aan gas geschat 2 % op jaarbasis. Weliswaar is die besparing gerealiseerd doordat de pompen niet werkten in afwachting van vervanging, maar het effect is hetzelfde als wanneer de software de ketels had uitgeschakeld. Die software is ook niet voor niks, maar de besparing in een enkel jaar overstijgt ruimschoots de kosten van de software.

Nu was het zo dat de regeling van de temperatuur door de nieuwe software niet in een keer goed is gegaan en dat heeft geresulteerd in aanpassingen. Daarmee hing samen dat de uitgaande temperatuur van het water niet optimaal was, waardoor er klachten kwamen. Wij denken dat nu alles in orde is. Mocht dat niet het geval zijn laat dit dan aan het bestuur weten, bestuur@westerkaap1.nl.

Tenslotte, eveneens als bij Westerkaap II, is een klokregeling aangebracht in de temperatuurregeling. Die regeling houdt in dat de temperatuur van het water uit de ketels ’s nachts lager is. Veel mensen doen ’s nachts de verwarming uit of zetten de temperatuur op een lager stand. In totaal betekent dit dat je met een lagere watertemperatuur toe kan. Door de temperatuur van het water ’s nachts lager te zetten heb je minder warmteverliezen in het systeem en bespaar je op gas.

Een ander punt m.b.t. de kosten van de verwarming zijn de kosten van het gas zelf. In 2014 heeft de VVE een meerjaren contract afgesloten bij Eneco. De gasprijs is al een tijd lager en het contract is recent aangepast met verlenging van de duur, maar wel met een lagere prijs ingaande per 1 januari 2017.

Wim den Braanker, penningmeester