Westerkaap

Deurbel/intercom systeem

9 november 2015MarianneM

Nieuw deurbel/intercom systeem in januari 2016

Het huidige systeem is dringend aan vervanging toe. Al eind 2014 zijn er bellen tableaus bij de entrees kapot gegaan en vervangen, maar producent Vercoma is door zijn voorraad heen geraakt en nieuwe tableaus worden niet meer gemaakt. Dat heeft er inmiddels al toe geleid dat na improvisatie de 4 bewoners van toren F het zonder tableau moeten stellen. Ook de deuropeners/intercom (in de woning) zijn over een aantal jaren aan vervanging toe. Los van de noodzaak tot vervanging speelt dat er eigenlijk altijd veel klachten zijn geweest over de werking (communicatie) tussen deuropener/intercom en bellentableau.

Tegen deze achtergrond hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw systeem en bij een aantal bedrijven offertes opgevraagd. Daarbij speelden vragen als wat kan de deuropener/intercom (dan moet u denken aan zaken als snapshot, film, opslag, keuzes, bediening, etc.), hoe zit het met de garantie, wie doet de service en kan het technisch met de al aanwezige bekabeling tussen bellen tableau en deuropener/intercom. De hoogte van de kosten (> euro 100.000) maakt een vergelijk tussen verschillende leveranciers en systemen noodzakelijk. Door de urgentie van vervanging ontbreekt de mogelijkheid deze zaak formeel aan de ALV te kunnen voorleggen, maar we gaan hierbij uit van de machtiging die het bestuur van de leden gekregen heeft en hetgeen op de ALV in april jl. is besproken m.b.t. grote uitgaven in het kader van het MJOP.

Qua indeling van de aangeboden systemen kwam het neer op:

1. doorgaan met Hertzinger/ Vercoma met- voor nu- een aangepast bellentableau en over 2 jaar overgaan op een nieuw en dan definitief bellentableau met nieuwe deuropeners/intercom.

2. een systeem met minder functionaliteiten dan we nu hebben

3. een systeem met vergelijkbare of betere functionaliteiten (2 offertes).

Na vergelijk van de offertes en het uitvoeren van testen, hebben we als bestuur uiteindelijk gekozen voor optie 3. Dit betreft een Touch/Sense bellentableau en Icona deuropener/intercom van Comelit.Pas dit najaar is de Icona deuropener/interom door Comelit op de markt gebracht en het is fraai vorm gegeven, minimalistisch uitgevoerd, hands-free, met touch screen en wordt qua functionaliteit beter dan het huidige systeem. In principe kent het systeem de mogelijkheid voor koppeling aan andere systemen in huis, maar dat valt niet onder de opzet voor de VVE.Het systeem van Comelit is niet het goedkoopste van de aangeboden systemen, maar alle factoren afwegend zijn we van mening dat we voor de VVE de beste keuze gemaakt hebben. Daar komt bij dat we een goede garantie regeling hebben getroffen voor een periode van 10 jaar. De installatie en de service zal worden gedaan door Totaal Veilig. Deze firma heeft ook al onderhoud aan ons camera systeem gedaan en nieuwe camera’s geplaatst. Met hen hebben we goede ervaringen! De service kosten bij Totaal Veilig liggen op jaarbasis ook aanzienlijk lager dan wat we nu betalen bij Hertzinger en over een periode van 10 jaar is dat een belangrijke factor bij het vergelijk van de prijzen voor de systemen op zich. Comelit / Totaal Veilig heeft aangegeven eind januari te kunnen starten met de installatie. De komende maanden zal Comelit gebruiken voor de productie van de systemen. Begin januari komen we met meer informatie over de deuropener/intercom en de datum van installatie. Daarvoor zal het nodig zijn dat u een ochtend of middag thuis bent, om de monteur de gelegenheid te bieden dit uit te voeren.

Wij hopen dat de installatie voorspoedig en vlot kan verlopen en dat de problemen met de deuropener/intercom daarna tot het verleden behoren

Bestuur VvE Westerkaap 1

Marianne van Meurs en Wim den Braanker