Westerkaap

Energieprijzen voor onze VVE

5 oktober 2021michiel hobbelink

In de media zijn berichten over sterk stijgende energie prijzen. Binnen het bestuur doe ik electra en gas. Hoe zit het voor Westerkaap I ? Met Eneco hebben we een 3 jarig contract voor levering van electra en gas dat afloopt eind dit jaar. Gebruikelijk is om binnen 3 maanden voor het einde van de looptijd offertes van verschillende leveranciers aan te vragen. Vanwege de berichten over stijging is al in Juli, weer met Eneco, een nieuwe overeenkomst aangegaan voor 2022 – 2024. Voor wie daarin ge├»nteresseerd is, Eneco staat hoog op de lijst van duurzame energie leveranciers en de bronsoort van de electra is Europese Wind.

Wat wordt nu de stijging vanaf 2022 in vergelijk tot wat we nu hebben: Electra piek plus 7,8%, electra dal plus 11,9% en gas plus 8,4%. Dat is aanzienlijk minder dan waar media over schrijven.

Verder is het zo dat in de uiteindelijke electra- en gasprijs ook zitten aansluitkosten, netbeheer en energiebelasting (allen incl. btw), die samen meer zijn dan de electra of gasprijs zelf. Wel zullen die kosten de komende jaren niet sterk stijgen. Kortom, de stijging in de energie prijs voor de VVE blijft beperkt. Wim den Braanker.